jom klik iklan menarik..

MENERIMA TEMPAHAN KEK & KUIH MUIH AREA KG BULOH, JERTIH, KG ANAK IKAN,JABI, BUKIT PELONG, PAK KANCIL, BUKIT PEPARI, SAUJANA DLL (SETIU/BESUT)

CALL : 011 29414190(AYU)


TEMPAHAN MESTI DIBUAT AWAL SEKURANG2 NYA 3 HARI SEBELUM BAGI KEK SIMPLE ..



^klik sini utk lihat album kek





Khamis, 8 November 2012

Sambal Bilis Kering..

hmmm sedapnya.. sambal bilis kering ni jarang2 je buat sebab nak kena ambik masa sikit.. kena kering kan cilinya dengan api perlahan, cam nak wat serunding tu.. masa belum ada baby Qalisha tu, rajin la jugak buat, sekarang malas sikitttttt.. haha (cakap jelah malas kan senangg)




Resepi : sambal bilis kering

1 mangkuk ikan bilis halus/ jenis belah (goreng garing, ketepikan)
1/2 mangkuk cili kering kisar (boleh kurangkan atau lebihkan, tp jgn lebih sangat.)
1 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
gula & garam secukupnya

- tumbuk halus / blend bawang merah dan bawang putih
- tumiskan hingga wangi
-masuk cili kisar, tumis hingga garing
-masuk gula, garam
-biar cili agak2 kering baru masukkan ikan bilis
-kecilkan sikit api, kacaulah hingga agak2 kering ..

**boleh tahan agak lama walau xsimpan dalam peti..



8 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

saya pun suka sambal bilis kering ni, kalau makan ngan roti.. :)
tapi kalau anak2 nak makan ngan nasi lemak.. kuah banjir.. wajib.. :D

JaSSNaNi berkata...

haiqal sini umur bape? haikal kita umur 5yrs.. :D

Nurul Aini berkata...

sedap..dah lama nak cari resipi ni..sebab roomate saya, mak dia selalu buat sambal ni..terima kasih kak sudi share.. ^__^

Ayu berkata...

Haiqal anak Ayu ni 6 tahun.. tahun depan dah masuk darjah satu.. nakal amat.. huhu

Ayu berkata...

Nurul Aini, sama2.. nanti leh try buat tu..

Nurul Aini berkata...

akak..kalau akak nak join segmen tak payah print screen pun tak apa..tulis pun boleh.. ^__^

maszull berkata...

assalamualaikum...sedap nyer...;)

Ayu berkata...

Waalaikummussalam.. sedappp. insyaAllah.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...