malam semua...alhamdulillah settle lg satu hari puasa dgn harapan sempurnalah ia di mata yg ESA... tadi sekali dua jenis buat kuih untuk buka puasa....maklumlah 'pembantu' masih lg ada kat rumah ni...so td buat popia dgn sos pencicahnye...pastu en. suami mintak buatkn kek karamel lak..nak makan sejuk2...sedap katanya...so, isteri yg sayang kn suaminya ni, pon buatlah hehehe...
RESEPI : POPIA GORENG
kulit popia
taugeh
lobak merah-hiris halus memanjang
sengkuang-hiris halus memanjang
bawang merah-potong dadu
isi ayam- rebus dan carik2 kan
garam
-tumis bawang merah hngga naik bau..
-masuk taugeh, lobak merah, sengkuang dan isi ayam..
-biarkan kering sikit tp tidak terlalu lama, nanti layu sangat xsedap jg
-perasakn dgn garam
-sejukkn dulu baru masukkn dlm kulit popia dan gulung, hujung nya gam kan dgn air
-goreng dgn api sderhana..
sos pencicah:
2 cawan air
1sb cili kering-sudah dikisar
2 ulas bwg putih
sedikit asam jawa
1sb tpg jagung-bancuh dgn sdkt air
1/2 keping gula melaka
1st cuka(utk elakkan sos cepat rosak)
garam secukupnya
bijan
-masak semua bahan kecuali tepung jagung dan bijan atas api sederhana
-bila dah kering sikit, masukkan sedikit bancuhan tepung jagung..boleh sesuaikn ikut kepekatan yg anda mahukan...
-masukkan bijan, sejukkan dulu baru hidang
inilah ropanya kek karamel permintaan en. suami...siap ada pilihan warna lg...dia nak colour mcm aiskrim paddle pop tu...muahaha...jd lah tu agaknya kan.. resepi dah ada yg ni pd entry letak..nanti klik jer kat kek karamel marbeles...nak oder dgn saya pon boleh...hehehe...
RESEPI : POPIA GORENG
kulit popia
taugeh
lobak merah-hiris halus memanjang
sengkuang-hiris halus memanjang
bawang merah-potong dadu
isi ayam- rebus dan carik2 kan
garam
-tumis bawang merah hngga naik bau..
-masuk taugeh, lobak merah, sengkuang dan isi ayam..
-biarkan kering sikit tp tidak terlalu lama, nanti layu sangat xsedap jg
-perasakn dgn garam
-sejukkn dulu baru masukkn dlm kulit popia dan gulung, hujung nya gam kan dgn air
-goreng dgn api sderhana..
sos pencicah:
2 cawan air
1sb cili kering-sudah dikisar
2 ulas bwg putih
sedikit asam jawa
1sb tpg jagung-bancuh dgn sdkt air
1/2 keping gula melaka
1st cuka(utk elakkan sos cepat rosak)
garam secukupnya
bijan
-masak semua bahan kecuali tepung jagung dan bijan atas api sederhana
-bila dah kering sikit, masukkan sedikit bancuhan tepung jagung..boleh sesuaikn ikut kepekatan yg anda mahukan...
-masukkan bijan, sejukkan dulu baru hidang
inilah ropanya kek karamel permintaan en. suami...siap ada pilihan warna lg...dia nak colour mcm aiskrim paddle pop tu...muahaha...jd lah tu agaknya kan.. resepi dah ada yg ni pd entry letak..nanti klik jer kat kek karamel marbeles...nak oder dgn saya pon boleh...hehehe...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan