jom klik iklan menarik..

MENERIMA TEMPAHAN KEK & KUIH MUIH AREA KG BULOH, JERTIH, KG ANAK IKAN,JABI, BUKIT PELONG, PAK KANCIL, BUKIT PEPARI, SAUJANA DLL (SETIU/BESUT)

CALL : 011 29414190(AYU)


TEMPAHAN MESTI DIBUAT AWAL SEKURANG2 NYA 3 HARI SEBELUM BAGI KEK SIMPLE ..



^klik sini utk lihat album kek





Khamis, 5 Julai 2012

STEP BY STEP KEK KARAMEL

dah lama nk masukkan step by step utk buat kek karamel ni..tp xberkesempatan... maklumlah kalau sambil buat kek, pastu sambil snap pic kan ambik masa lama  . tapi disebabkan baby masih tidur lg td, blh la lmbt2 sikit..blh snap beberapa keping...harap dapatlah membantu sesape yg masih lg konfius tu...resepi kek karamel dah pernah saya masukkan...RESEPI KAT SINI

 

letak 2 sudu besar gula, dan masak hingga perang...masa gula tu masih panas dan cair, ratakn biar terkena ke seluruh loyang, barulah bila dah masak 6t, puding tu xmelekat...



sediakan bahan utk puding..kuning telur, gyla, susu cair dan esen vanilla..kacau ala2 manja je...jangan pulak kacau ala2 ninja, habis berlobang2 puding tu...










ok, masukkan bancuhan puding ke dlm loyang gula hangus tadi...ketepikan dulu

pukul putih telur, cream of tartar dan gula hgga kembang dan kental... ingat, semua peralatan utk buat meringue ni jgn basah...dan ketika asingkan putih kuningnya tu jgn bercampurkan sedikit pon kuning tu...kalau tidak ia xakan kental, dan mencair je..

kuning telur, air dan minyak..pukul hgga kembang..lps tu masukkan gula dan beat lg hgga naik 2x ganda

mcm ni.....

masukkan tepung sikit2....jgn gelojoh sangat..hihihi... putar la sampai teradun dengan sebati...

masukkan 1/3 dari putih telur yg diputar td tu, kaup balikkan dengan senduk..buat le dgn lemah lembut dan kasih sayang....bila sebati masukkan lg yg selebihya, buat smp habis..

pastu bahagikan kpd bbrp bahagian dan warnakan.... sendukkan dlm loyang gula hangus td, selang selikan warnanya...buat smp habis...

alas loyang dgn loyang yg lbih besar dan isikan air...cara ni dinamakan waterbath, bain marie, atau stim bath....

okey...siapp!!!...2 biji di oder oleh adik ipar...dah selamat diambik pon td.... ada makan2 kat sekolah tmpt dia mengajar esok katanya....









3 ulasan:

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ berkata...

akak..nk tnya..lpas loyang kcil dilapik loyang bsar n msukkan air,akak kukus ke lpas tu?ke ltak atas api kcil ke bkar?nk try:) sronok tgk blog ni sbb ada step2 msak.suka :)dila follow dh..nnti bls prtnyaan kt komen ye..tq;)

mummy n cakes berkata...

terima kasih kaisara sudi jengah kt sini..lepas masukkan dlm loyang tu, kita bakar je, xpayah kukus2 dulu.. bila masukkan dkm oven tu, letak di rak oven yg paling bawah sekali.. buka api oven pon yg utk bahagian bawah je...bila kek dah nk masak,dlm 10 minit terakhit tu, baru buka api atas dan bawah..

fizz ibrahim berkata...

salam,
akak,,,bestnya terjah blog akak ni..=)
sy suka msak2 ni..
smuanya yg ada kt blog akak,sgt bmnfaat...
thanks for the sharing..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...