jom klik iklan menarik..

MENERIMA TEMPAHAN KEK & KUIH MUIH AREA KG BULOH, JERTIH, KG ANAK IKAN,JABI, BUKIT PELONG, PAK KANCIL, BUKIT PEPARI, SAUJANA DLL (SETIU/BESUT)

CALL : 011 29414190(AYU)


TEMPAHAN MESTI DIBUAT AWAL SEKURANG2 NYA 3 HARI SEBELUM BAGI KEK SIMPLE ..



^klik sini utk lihat album kek





Khamis, 5 Julai 2012

BUAT RVC SENDIRI LG PUAS HATI..

assalamualaikum...selamat pagi.. ceriakan hari anda dengan senyuman... :-)
sebenarnya sekarang tengah duk adun kek karamel yg adik ipar tempah 2 biji.. petang karang nak datang ambik..... so sesambil tunggu yg first tu masak, saya nak masukkan step by step cara buat kek red velvet(RVC)...arhhhhhhhh.... masa sangat terhad sekarang utk berblog... sibuk dengan tempahan jahit manik di baju..maklumlah raya dah tak lama lg dah... 6t akan sampai lg 4helai...nak buat sample biskut pulak... sejak ada baby ni, masa mmg xcukup...ok jom kita tengok cara buat RVC... saya dah ubah caranya, jd senang nak buat.....

ini dia...hasil yg dibuat sendiri....


RESEPI : RED VELVET CAKE
SUMBER : BLOGGER (TP SUDAH DIUBAHSUAI SEDIKIT)


utk kek:
2 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar serbuk koko
2 oz pewarna merah (saya guna 2 penutup star brand tu jer)
1/2 cawan butter
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 cawan / 240ml buttermilk**kalau xde buttermilk blh buat sendiri**
1 sudu teh cuka putih (saya guna cuka makan biasa)
1 sudu teh soda bikarbonat

-ayak gandum, baking powder, serbuk koko
-putar butter dulu hingga kembang
-baru masukkan gula dan putar lg hgga benar2 kembang
-masukkan telur satu persatu, pukul sebati
-masukkan esen, diikuti dengan pewarna merah...sebatikan
-masukkan pula gandum yg sudah diayak tadi,masuk 1/3 dulu..putar
-masukkan setengan cawan buttermilk..putar
-masukkan gandum, dan susu mcm td smp habis
-ok, last sekali, masukkan soda bikarbonat dlm mangkuk kecik dan tuang cuka cepat2 masukkan dalam adunan td...kacau dengan senduk je
-tuangkan dlm loyang 8"/9" yg sudah digris dan alas baking paper (bahagi kpd dua dan tuang ke dlm 2 loyang pun blh, atau buat satu loyang pon boleh
-bakar suhu 170 'c selama 30 minit...kalau buat satu loyang je(maknanya bakar satu adunan terus) kena bakar lebih lama sikit
-bila dah masak, sejukkan dulu, baru dipotong kepada 2 / 3 / 4 layer...bergantung pd kemahiran memasing
-hiaslah dengan cream cheese frosting ikut suka...
-dah siap deco, sejukkan dulu dlm peti ais paling kurang pon sejam, baru sedap makan

**cara buat buttermilk sndiri**
1 cawan susu kotak fullcream atau susu apa2 je yg tanpa perasa
1 1/3 sudu besar cream of tartar / 1 sudu besar cuka putih / 1 sudu besar jus lemon

-campurkan susu bersama salah satu pilihan bahan yg kedua,samada cream of tartar/cuka/jus lemon
-bila campur jangan kacau dulu,biarkannya 10 minit...

utk cream cheese frosting:
250gm cream cheese
250gm butter
180gm gula aising

-putar butter dan gula dulu hingga kembang dan berkrim 
-baru masukkan cream cheese dan putar hingga sebati je... xpayah lama2 6t cream cheese akan lembik dan susah nk deco




 saya cuba yg ni pulak, sedap juga, mcm xde beza pon dengan jnma Philadelphia...yg ni lg murah..rm7.45 je..

 





serbuk koko, gandum, dan baking powder...





butter dan gula..putar hingga kembang




buttermilk buat sendiri...biasa saya campur dengan cuka / cream of tartar....INGAT!! bila nak dimasukkan dlm adunan baru kacau...




pewarna merah yg saya guna...ni je lah yg ada... kalau nak yg merah kaw2 punya, beli kat kedai bakery baru ada..





cream cheese frosting yg dah siap di putar...ready utk dceo...







SELAMAT MENCUBA...... KALAU ADA SEBARANG PERTANYAAN, BLH TINGGALKAN MSJ.....INSYAALLAH SAYA CUBA JAWABKAN............

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...