-masak cream cheese, susu dan butter atas api cara double boiler
-lepas tu biarkan ia sejuk dulu
putar putih telur, gula dan jus lemon hingga kental
-ambik cheese yang dimasak tadi, dan telah sejuk, masukkan, tepung gandum, tepung jagung, kuning telur, jus
-kacau sebati
-masukkan pula putih telur yang dah diputar kental tadi, kaup balikkan
-masukkan dlm loyang dan bakar cara bain marie
okey siap, hmmm SEDAPNYEEEE..... best sangat.. sangat lembut, sangat moist
RESEPI : COTTON SOFT JAPANESE CHEESE CAKE
A:
250gm cream cheese
50gm butter
100ml fresh milk
6 biji kuning telur
1sb jus lemon
60gm tepung gandum
20gm tepung jagung
B:
140gm gula halus
6 biji putih telur
3/4sk jus lemon / 1st cream of tartar
-cairkan creamcheese, butter dan susu cara double boiler..sejukkan
-bila cheese dah sejuk, masukkan tepung gandum, tepung jagung, kuning telur, dan jus lemon
-gaul sebati dengan hand whisk jer
-untuk bahan B, putar semua sekali hingga kental (meringue)
-masukkan putih telur yang dah kental tu, masukkan ke dalam adunan cheese tadi, kaup balikkan je
-alas dasar loyang dengan kertas gris
-bakar dengan cara bain marie dengan suhu 160'c selama 50minit-1jam...atau sampai masak la yer..
p/s: bakar guna api atas dan bawah... kek lebih cantik dan tekstur lebih sedap
SELAMAT MENCUBA YER KAWAN-KAWAN, PASTI TIDAK MENGECEWAKAN.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan