jom klik iklan menarik..

MENERIMA TEMPAHAN KEK & KUIH MUIH AREA KG BULOH, JERTIH, KG ANAK IKAN,JABI, BUKIT PELONG, PAK KANCIL, BUKIT PEPARI, SAUJANA DLL (SETIU/BESUT)

CALL : 011 29414190(AYU)


TEMPAHAN MESTI DIBUAT AWAL SEKURANG2 NYA 3 HARI SEBELUM BAGI KEK SIMPLE ..



^klik sini utk lihat album kek





Khamis, 12 Julai 2012

COTTON SOFT JAPANESE CHEESE CAKE

Assalamualaikum semua... dan makan ke? belum? dah lewat ni.. xpelah... mai sini nak share satu lagi resepi kek yang lembut dan sedap...hmmmm, masih terasa ke'cheese'an di tekak ni... kek ni, kalau malas nak buat pon, blh beli kat pasaraya, TESCO ada, GIANT pon ada, tp kureng rasa cheese tu, buat sendiri, atau beli yang homemade punya lagi puas hati... okey, cakap banyak xmo, jom tengok resepi...
                                                                                                                                                                                                 

 -masak cream cheese, susu dan butter atas api  cara double boiler
-lepas tu biarkan ia sejuk dulu
 putar putih telur, gula dan jus lemon hingga kental











-ambik cheese yang dimasak tadi, dan telah sejuk, masukkan, tepung gandum, tepung jagung, kuning telur, jus
-kacau sebati
-masukkan pula putih telur yang dah diputar kental tadi, kaup balikkan
-masukkan dlm loyang dan bakar cara bain marie
okey siap, hmmm SEDAPNYEEEE..... best sangat.. sangat lembut, sangat moist



RESEPI : COTTON SOFT JAPANESE CHEESE CAKE

A:
250gm cream cheese
50gm butter
100ml fresh milk
6 biji kuning telur
1sb jus lemon
60gm tepung gandum
20gm tepung jagung

B:
140gm gula halus
6 biji putih telur
3/4sk jus lemon / 1st cream of tartar

-cairkan creamcheese, butter dan susu cara double boiler..sejukkan
-bila cheese dah sejuk, masukkan tepung gandum, tepung jagung, kuning telur, dan jus lemon
-gaul sebati dengan hand whisk jer
-untuk bahan B, putar semua sekali hingga kental (meringue)
-masukkan putih telur yang dah kental tu, masukkan ke dalam adunan cheese tadi, kaup balikkan je
-alas dasar loyang dengan kertas gris
-bakar dengan cara bain marie dengan suhu 160'c selama 50minit-1jam...atau sampai masak la yer..

p/s: bakar guna api atas dan bawah... kek lebih cantik dan tekstur lebih sedap 

SELAMAT MENCUBA YER KAWAN-KAWAN, PASTI TIDAK MENGECEWAKAN.....

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...