that's why la biskut yg saya buat pon biasa2 je....muahahaha (buat ikut selera sendiri)...
biskut dahlia
250gm marjerin
1 cawan gula halus
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
1 st esen vanilla
hiasan- ceri / coklat cip / kismis / apa2 je lah
-putar gula dan marjerin hingga kembang
-masuk telur, putar lagi
-masuk esen vanilla
-masuk tepung jagung dan tepung gandum sikit2 sambil uli
-terap guna acuan dahlia, hias dengan ceri atau apa je
-bakar suhu 160'c selama 10 minit...
* jaga2 sikit, biskut ni mudah hangus
biskut sarang semut
1 cawan gula halus
1 cawan marjerin / butter
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung gandum
1 st esen vanilla
2 biji kunig telur
coklat rice utk hiasan
-putar gula dan marjerin hingga kembang
-masukkan kuning telur, putar lagi hingga sebati
-masukkan esen vanila
-seterusnya masukkan tepung gandum dan tepung kastard..sebatikan
-ambik penapis santan yang jenis besi tu(ye ke besi), ambik adunan sikit2, tenyeh sampai dia kelur, sudukan guna garfu dan masukkan dlm papercup
-tabur coklat rice
-bakar suhu 170'c selama 15-20minit atau hingga masak lah ye..
**sedikit tips utk buat biskut**
-kalau adunan terkeras, blh tambahkan sedikit marjerin, dan uli mcm biasa
biskut sarang semut tu paling special, sbb resepi turun temurun...yg paling penting kena guna tepung kastard jenama BIRD'S...plastik biru tu...mahal sikit, dlm rm4.50, yelah kalau yg jenama biasa tu dlm rm2 je kan.. tp itu yg membuatkannya sedap...
nanti saya sambung lg masukkan resepi..xsempat dah ni
nanti saya sambung lg masukkan resepi..xsempat dah ni
Tiada ulasan:
Catat Ulasan