jom klik iklan menarik..

MENERIMA TEMPAHAN KEK & KUIH MUIH AREA KG BULOH, JERTIH, KG ANAK IKAN,JABI, BUKIT PELONG, PAK KANCIL, BUKIT PEPARI, SAUJANA DLL (SETIU/BESUT)

CALL : 011 29414190(AYU)


TEMPAHAN MESTI DIBUAT AWAL SEKURANG2 NYA 3 HARI SEBELUM BAGI KEK SIMPLE ..



^klik sini utk lihat album kek





Khamis, 12 Julai 2012

BISKUT RAYA

Assalamualaikum.. selamat pagi semua, sejuknya pagi ni kan,,,,bila dah sejuk mcm ni, perut mulalah menyanyi 'keriangan'..hehe... hmmm harini nk masukkan gambar2 biskut raya yg saya buat minggu lepas... mesti korang cakap AWALNYEEE.... hihi, ni sample je... biskut pon biasa2 je... kenapa ye, kalau kita ternampak gambar2 biskut yg comel2 dan pelik2 mesti kita terliur giler... tp bila time nk membuatnya, mesti tangan tu berat je nk cuba..alih2 resepi biskut yg dibuat tiap2 tahun tu jg yg kita uli.. itu saya, tp kawan2 pulak mcm mane??

that's why la biskut yg saya buat pon biasa2 je....muahahaha (buat ikut selera sendiri)...



 biskut dahlia

250gm marjerin
1 cawan gula halus
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
1 st esen vanilla
hiasan- ceri / coklat cip / kismis / apa2 je lah

-putar gula dan marjerin hingga kembang
-masuk telur, putar lagi
-masuk esen vanilla
-masuk tepung jagung dan tepung gandum sikit2 sambil uli
-terap guna acuan dahlia, hias dengan ceri atau apa je
-bakar suhu 160'c selama 10 minit...
* jaga2 sikit, biskut ni mudah hangus

 


biskut sarang semut

1 cawan gula halus
1 cawan marjerin / butter
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung gandum
1 st esen vanilla
2 biji kunig telur
coklat rice utk hiasan

-putar gula dan marjerin hingga kembang
-masukkan kuning telur, putar lagi hingga sebati
-masukkan esen vanila
-seterusnya masukkan tepung gandum dan tepung kastard..sebatikan
-ambik penapis santan yang jenis besi tu(ye ke besi), ambik adunan sikit2, tenyeh sampai dia kelur, sudukan guna garfu dan masukkan dlm papercup
-tabur coklat rice
-bakar suhu 170'c selama 15-20minit atau hingga masak lah ye..


**sedikit tips utk buat biskut**
-kalau adunan terkeras, blh tambahkan sedikit marjerin, dan uli mcm biasa


biskut sarang semut tu paling special, sbb resepi turun temurun...yg paling penting kena guna tepung kastard jenama BIRD'S...plastik biru tu...mahal sikit, dlm rm4.50, yelah kalau yg jenama biasa tu dlm rm2 je kan.. tp itu yg membuatkannya sedap...

nanti saya sambung lg masukkan resepi..xsempat dah ni

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...