4 biji putih telur
1 cawan gula halus (saya guna 3/4 cawan je, sedang elok rasa.. xmanis sangat)
1st lemon jus - yg ni saya xletak
1/2 sb tepung jagung
1/2 st esen vanilla
1 st cuka (fungsinya utk pavlova tu merekah bila dibakar)
-pukul telur hgga kembang, masukkan gula sikit2 sambil putar... pukul hingga kental
-masukkan cuka, esen dan tepung jagung, kacau guna sudip/spatula saje
-bakar suhu 150 selama 15 minit..dan turun kan pula suhu kepada 140 bakar 1 jam
-bila dah masak tu, tutup api, buka sikit pintu oven, n biar dlm oven hgga sejuk.
**bila dah sejuk tu, hiaskan dengan fresh cream n buah2an yg masam... sprti strawberry, oren,kiwi, rasberry atau lain2...
2 ulasan:
bila tak tau dapat merasa pavlova ni,hurmmm
hehe.. ayu pon dah lama menengok orang duk post.. seram nk try sbb katanya manis sangat benda ni.. bila dah buat, n kurangkn gula.. sedap je.. xde manis sangat pon...
Catat Ulasan