selamat tengahari... panasnya hari ni kan... apa boleh buat..huhu terima lah aje dengan pasrah... so, untuk menyejukkan tekak di kepanasan cuaca ni, pepagi lagi saya dah meriuh rendahkan diri di dapur..... saya buat koktel kastard... sedapnya di makan sejuk2... xhingat dunia...kuikui....
ha tu diaaaaa... gambar dah terpampan... agar-agar saya warna biru dan pink... kenapa la aku gi buat warna pink, xke pelik dah kejadiannya tu...hihi... xpelah, janji rasa dia memang sedap... masa raya haritu, saya buat satu periuk, licin adik2 saya makan dengan 'bertungkus lumusnya'... (nampak sangat adik2 aku ni kuat makan :-))
1paket agar2
4 cawan air
secubit garam
sedikit pewarna
6 sb gula (ikut suka)
-masak semua bahan hingga agar-agar hancur
-tapis dan masukkan ke dalam loyang
-warnakan dan biarkan keras
1 tin susu sejat
1 tin air
secubit garam
7sb gula
2sb tepung kastard (saya suka kuah pekat, saya letak 3sb)-bancuh dgn sdkit ait
-masak semua bahan kecuali kastard, hingga mendidih
-masukkan bancuhan tepung kastard pula
-biar mendidih sekejap, sejukkan dulu sebelum hidang...
buah-buahan koktel dalam tin- buang airnya
-hidangkan dengan kuah kastard yang sudah di sejukkan dalam peti ais...
SELAMAT MENCUBA.....
ha tu diaaaaa... gambar dah terpampan... agar-agar saya warna biru dan pink... kenapa la aku gi buat warna pink, xke pelik dah kejadiannya tu...hihi... xpelah, janji rasa dia memang sedap... masa raya haritu, saya buat satu periuk, licin adik2 saya makan dengan 'bertungkus lumusnya'... (nampak sangat adik2 aku ni kuat makan :-))
resepi : koktel kastard
untuk agar-agar
1paket agar2
4 cawan air
secubit garam
sedikit pewarna
6 sb gula (ikut suka)
-masak semua bahan hingga agar-agar hancur
-tapis dan masukkan ke dalam loyang
-warnakan dan biarkan keras
untuk kuah kastard
1 tin susu sejat
1 tin air
secubit garam
7sb gula
2sb tepung kastard (saya suka kuah pekat, saya letak 3sb)-bancuh dgn sdkit ait
-masak semua bahan kecuali kastard, hingga mendidih
-masukkan bancuhan tepung kastard pula
-biar mendidih sekejap, sejukkan dulu sebelum hidang...
cara hidang:
agar2 yang dipotong dadubuah-buahan koktel dalam tin- buang airnya
-hidangkan dengan kuah kastard yang sudah di sejukkan dalam peti ais...
SELAMAT MENCUBA.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan