resepi : kek karamel
sumber : dah lama research dlm blog2,jd dah lupa dr siapa..harap maaf
A: 2sb gula
-cairkan dlm loyang dgn api kecil hgga gula perang n ketepikan
B: 1/2tin susu cair
70gm gula
1/2st esen vanila
3biji kuning telur
-kacau sebati semua bahan,tapi jgn sampai berbuih nanti hasilnya xcantik..berlobang2..masukkan dlm loyang gula hangus tadi
C: 140gm gandum
70gm gula
3biji kuning telur
135ml air
45ml minyak
1st baking powder
-pukul kuning telur, air dan minyak hingga kembang
-masukkan gula, pukul lagi hingga naik sekali ganda
-masukkan gandum dan baking powder..pukul sebati
D: 6biji putih telur
70gm gula
1st cream of tartar
-pukul semua bahan hingga jadi meringue..iaitu kental dan takkan tumpah kalau terbalikkan mangkuk adunan
-masukkan meringue tu ke dalam C sedikit2 dan kaup balikkan...PENTING!!!..jangan KASAR2 YER...
-bahagikanlah pada beberapa bahagian dan warnakan ikut peberet...
-masukkan dlm loyang gula hangus tadi,selang selikan warnanya.... xtenggelam ke??? eh takkkk...sbb adunan tu ringan n terapung kat atasnya...
-okey...dah siap tu bakar lah cara bain marie/steam bath/waterbath...semua tu cara sama,nama jer lain2..iaitu loyang kek dialas dgn satu lagi loyang yg berisi air di bawahnya... suhunya 160 : 40mnt-1jam..letak dirak oven paling bawah sekali dan guna api bawah saje..10mnt terakhir blh lah guna api atas dan bawah...
::nota kaki::** 70gm gula bersamaan dgn 4sudu besar
**kalau nak puding tu tebal,lebihkan susu,telur dan gula...
.
2 ulasan:
slm tuan tanah...tumpang lalu...
i follow u k...:)
kek nampak sgt2 sedap....
thanks lily...i'll follow u back...
Catat Ulasan