jom klik iklan menarik..

MENERIMA TEMPAHAN KEK & KUIH MUIH AREA KG BULOH, JERTIH, KG ANAK IKAN,JABI, BUKIT PELONG, PAK KANCIL, BUKIT PEPARI, SAUJANA DLL (SETIU/BESUT)

CALL : 011 29414190(AYU)


TEMPAHAN MESTI DIBUAT AWAL SEKURANG2 NYA 3 HARI SEBELUM BAGI KEK SIMPLE ..



^klik sini utk lihat album kek





Ahad, 24 Jun 2012

BUTTERCAKE GEBU BERSEMUT

assalamualaikum........ sudah makan tengahari ke belum??? saya belum lagi, sbb tadi sarapan lewat,pukul 11.30 pagi baru lah melantak secawan teh panas dan 2 keping roti butterscotch... ALHAMDULILLAH sedap dan kenyang... tengahari tadi sempat la buat ayam masak kicap dan goreng kacang bendi / lady fingers...goreng pedas..tapi en suami xbalik makan pulak hari ni , sibuk sangat le tu...nampak gaya kena makan sorang-sorang le..

walaupun sibuk duk bercerita pasal masak2 lauk tengahri, tapi bukannya nak masukkan entri pasal lauk tu pun.. nak masukkan resepi buttercake bersemut... haha.. nape tajuk nya jelik amat tu.. letak semut ke?? ekeke... den xkisah la, janji sedap.. sbb memang sedap dan gebu...



tengok teksturnya lembap dan gebu...(tapi x jelas hehe)



ini diterbalikkan...lupa nak snap pic dari permukaan atas



resepi : buttercake bersemut
sumber : blogger tp saya tambah coklat rice


5 biji telur gred A
180gm gula halus (saya kurangkan pada 150gm)
200gm tepung gandum
3/4 sudu makan rata baking powder (saya letak 2 sudu teh)
250gm butter (saya guna marjerin pelangi je)
1/2 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan coklat rice


-pukul butter dan gula hingga kembang 
-masuk telur satu persatu
-masukkan baking powder yg telah diayak dengan tepung gandum.. masuk sedikit2 sambil putar..
-masuk esen vanilla
-last masukkan coklat rice dan gaul dengan senduk / spatula je sampai sebati
-bakar dengan suhu 160 'c selama 45-50 minit atau hingga masak lah..


SELAMAT MENCUBA.... resepi nampak biasa tp sedap, sampai anak dan en suami pon makan dengan banyaknye...

APAM GEBU WARNA WARNI

sana sini orang pakat duk mengepam...gebu-gebu, cantik-cantik, ceria semua.....so aku pon xlepaskan peluang mencuba...dah banyak kali buat pon sebenarnya... tapi baru nak masukkan gambarnya... anak dan en suami suka... sebiji sekali ngap..tapi satu je pantangnye, JANGAN letak inti..diorang xkan makan walau sebiji pon.... ibunya pernah buat sekali, padan muka kena makan kongsi dengan kucing kat belakang rumah..(kucing pon jeling semacam jer...keh keh keh)..........



apam yg xde dot2 ni,yg paling terbaru... dah malas nk mengedot.. mcm ni pon dah cantik..




besar lubang kat dot2 tukan??? hmmm...thats my problema...


yg berdot-dot ni dah lama sikit buat tu... xde inti pon..



resepi : apam polkadot/ apam warna warni
sumber : blogger tp dah saya ubah utk menepati citarasa anak tekak



3 biji telur gred A (sejuk2 dari peti)
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1 1/2 cawan gula halus
175ml susu segar / susu cair
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh ovallete
filling- coklat / strawberry / blueberry / peanut butter / kaya
**xletak inti pon sedapppp**


-pukul telur, gula, ovallete sampai betul2 kembang..guna high speed
-esen vanilla dicampurkan ke dalam susu
-masuk susu, baking powder dan tepung gandum secara berselang seli... guna kaedah kaup balik dgn senduk je
-bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan
-masukkan ke dalam papercup (papercup saiz mcm almond london) hingga hampir penuh... tapi alas dulu dengan acuan lompang
-kukus 10-15 minit dengan api sederhana...JANGAN guna api besar, nanti jd apam sengeh..

**kalau yg nak letak inti tu, isikan 3/4penuh dulu, leta inti, pastu baru penuhkan...

Khamis, 21 Jun 2012

BLOGGER BEN ASHAARI MASUK SURAT KHABAR...

assalamualaikum... selamat petang... walaupun hari ni demam,tp hati tetap gembira, maklumlah hari selasa lepas,gi checkup baby kat hospital tengku ampuan rahimah,klang... doktor kata x payah datang lagi, baby you xde ape2 pon.. dia sihat saje(doktor lelaki cina...baik je)...alhamdulillah syukur pada ALLAH...
so,malam tu tidur kat rumah mak mertua lah,sbb hospital dekat dgn rumah diorang...suka betul atuknya,walawpun kaki tu sakit sbb gout, sanggup dukung cucu yg debab tu(dukung sekejap je)...9kg weeee.. ibu ni xlarat dah nak dukung..

.sambil borak2 tu terpandang akhbar, cerita pasal blogger berenti kerja dan urus rumahtangga... duit tetap masyukk.. baca sikit, terus nampak nama BEN ASHAARI... eh dia ni,aku pernah ternampak kisah dia kat blog... tp sumpah aku cakap, aku xkenal sangat Ben ni, aku asyik facebook je...kalau buka blog pon pasal nak cari resepi masak... kisah ben ni keluar hari ahad baru ni lagi..jadi dah basi gamaknye kat korang ye... xpelah...bapa mertua aku pon teruja baca kisah dia,rupanya dia yg gunting paper tu nak simpan..dia bangga baca berita tu... so, sempat la aku snap 3 pic utk tatapan semua..(maaf la, aku guna kamera telefon cap ayam jer...)






ikhlaslah,aku cakap memang aku tabik la.. dari jadual kerja rumah yg dia uruskan, aku blh bayangkan, dia memang rajin..... tahniah yer BEN ASHAARI....

Jumaat, 15 Jun 2012

MOIST CHOCOLATE CAKE...

kek coklat yang sangat famous kat rumah aku nih dah banyak kali buat.. sampai aku yg tukang buat dah naik muak...lorrrrr sampai mcm tu sekali...iyyeee betull...








resepinya mudah...cara buat pon mudah..org yg xmahir buat kek pon gerenti dapat buat... kalau nak dapat kek yang sedap, gunalah bahan2 yg mahal sikit.. tp aku guna apa yg ada kat dapur je.. kadang2 serbuk koko van hau tan(betul ke aku eja tu)...kadang2 guna je yg tesco brand..sedap jugak... marbeles...

resepi : moist chocolate cake
sumber : blogger

A : 1 cwn gula perang
     1cwn susu segar
     1 cwn minyak sayuran (minyak masak je aku bedal)
     3/4cwn serbuk koko
     1/2cwn susu pekat manis
     1 st esen vanilla

    -satukan semua bahan dan masak hingga larut...kacau dgn whisk.. okey lepas tu sejukkan

B : 1 1/4cawan tepung gandum
     1st soda bikarbonat
     1st baking powder

C : 3 biji telur gred A (pukul dgn whisk/ garfu)

    -masukkan bahan C ke dlm bahan A dan kacau
    -masuk bahan B sikit2 ke dlm campuran tadi.. kacau sebati
    -kukus 1- 1jam 15minit dengan api sederhana.....
-

Khamis, 14 Jun 2012

KUIH SERI AYU...

kali ni nak masukkan gambar dan resepi kuih seri ayu yang diambil dari salah satu blog, tapi dah lama jadi xingat sape tuan punya. mintak halal yer.. resepinya mudah dengan sukatan cawan jer... gebu, lembut dan sedap sangat... di sebabkan xde acuan kuih seri ayu, aku bedal je acuan yang ada, janji masak... xsangka pulak suami aku yg susah nk makan kuih atau kek tu pun makan jugak kuih ni..... SEDAP la tu!!!!! wallakksss........................................




resepi : kuih seri ayu
sumber : dari blogger

3 biji telur
3/4 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan santan
1 sudu teh baking powder(tapi saya letak 2st)
1 sudu teh ovallete
pewarna hijau
sedikit kelapa parut + sedikit garam + sedikit tepung sagu/gandum= mampatkan pada dasar acuan


-pukul telur hgga berbuih. kemudian masukkan ovallete dan gula, pukul hgga kembang dan putih.
-masukkan gandum , baking powder dan santan berselang seli..
-kacau sebati dan rehatkan adunan selama 20 minit
-sapukan minyak pada acuan
-letak kelapa pada dasar acuan dan mampatkan
-masukkan adunan tadi hgga hampir penuh
-kukus selama 7 minit atau hgga masak dgn api sederhana..........

** nota kakitangan:: kukus dulu kelapa utk dasar acuan tu,supaya blh tahan lama...xcepat masam..

KOLEKSI GAMBAR KEK KARAMEL

entri kali ni saje je nk menambahkan koleksi2 gambar kek karamel,salah satu favourite kek setakat hari ni ni.. masih belum ade idea utk menulis dengan penuh semangat... harini kebatulan anak2 pon demam termasuk maknya sekali.. xlarat jugak... okey, dah sudah tu bercakap...








selamat menjamu mata... kalau nak try buat, resepi sudah ada pada entri yg lepas... kawan2 yg mintak resepi selalu cakap,baca resepi nmpk mcm susah nk buat jer... sebenarnya mudah jer... sedap pulak tu bila dimakan sejuk2..walllakkkss...

Jumaat, 8 Jun 2012

KEK KARAMEL...MARBELES..



resepi : kek karamel
sumber : dah lama research dlm blog2,jd dah lupa dr siapa..harap maaf

A: 2sb gula
-cairkan dlm loyang dgn api kecil hgga gula perang n ketepikan

B: 1/2tin susu cair
     70gm gula
     1/2st esen vanila
     3biji kuning telur
     -kacau sebati semua bahan,tapi jgn sampai berbuih nanti hasilnya xcantik..berlobang2..masukkan dlm loyang gula hangus tadi

C: 140gm gandum
     70gm gula
     3biji kuning telur
     135ml air
     45ml minyak
     1st baking powder
     -pukul kuning telur, air dan minyak hingga kembang
     -masukkan gula, pukul lagi hingga naik sekali ganda
     -masukkan gandum dan baking powder..pukul sebati

D: 6biji putih telur
     70gm gula
     1st cream of tartar
     -pukul semua bahan hingga jadi meringue..iaitu kental dan takkan tumpah kalau terbalikkan mangkuk adunan
     -masukkan meringue tu ke dalam C sedikit2 dan kaup balikkan...PENTING!!!..jangan KASAR2 YER...
     -bahagikanlah pada beberapa bahagian dan warnakan ikut peberet...
     -masukkan dlm loyang gula hangus tadi,selang selikan warnanya.... xtenggelam ke??? eh takkkk...sbb adunan tu ringan n terapung kat atasnya...
     -okey...dah siap tu bakar lah cara bain marie/steam bath/waterbath...semua tu cara sama,nama jer lain2..iaitu loyang kek dialas dgn satu lagi loyang yg berisi air di bawahnya... suhunya 160 : 40mnt-1jam..letak dirak oven paling bawah sekali dan guna api bawah saje..10mnt terakhir blh lah guna api atas dan bawah...

::nota kaki::** 70gm gula bersamaan dgn 4sudu besar
                 **kalau nak puding tu tebal,lebihkan susu,telur dan gula...
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...