walaupun sibuk duk bercerita pasal masak2 lauk tengahri, tapi bukannya nak masukkan entri pasal lauk tu pun.. nak masukkan resepi buttercake bersemut... haha.. nape tajuk nya jelik amat tu.. letak semut ke?? ekeke... den xkisah la, janji sedap.. sbb memang sedap dan gebu...
tengok teksturnya lembap dan gebu...(tapi x jelas hehe)
ini diterbalikkan...lupa nak snap pic dari permukaan atas
resepi : buttercake bersemut
sumber : blogger tp saya tambah coklat rice
5 biji telur gred A
180gm gula halus (saya kurangkan pada 150gm)
200gm tepung gandum
3/4 sudu makan rata baking powder (saya letak 2 sudu teh)
250gm butter (saya guna marjerin pelangi je)
1/2 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan coklat rice
-pukul butter dan gula hingga kembang
-masuk telur satu persatu
-masukkan baking powder yg telah diayak dengan tepung gandum.. masuk sedikit2 sambil putar..
-masuk esen vanilla
-last masukkan coklat rice dan gaul dengan senduk / spatula je sampai sebati
-bakar dengan suhu 160 'c selama 45-50 minit atau hingga masak lah..
SELAMAT MENCUBA.... resepi nampak biasa tp sedap, sampai anak dan en suami pon makan dengan banyaknye...